Híreink

Hogyan lehet a recepteket kiváltani?

14 év alatti betegek esetében 2020-tól is mindenképpen kell felírási igazolást adnia a kezelőorvosnak, hiszen kiskorú beteg egyedül, személyesen nem válthatja ki a gyógyszereit. Emellett minden olyan betegnek érdemes lesz kérnie az orvost, hogy állítson ki számára felírási igazolást a felírt gyógyszerekről, aki tudja, hogy feltehetően nem ő fogja kiváltani a gyógyszereit, hanem valaki mást fog ezzel megbízni.

Ugyanez vonatkozik a fekvő betegekre vagy idősotthonokban élőkre is, akik esetleg nem járnak ki az otthonból, vagy az otthon intézi a gyógyszerellátásukat. Ezekben az esetekben csak felírási igazolással lesz majd lehetőség gyógyszert kiváltani.

Felírási igazolással ugyanis ugyanúgy történik a gyógyszerkiváltás, mint eddig, vagyis a gyógyszert átvevő személy aláírásával jelzi a felírási igazoláson, illetve a patikában nyomtatott kiadási igazoláson a gyógyszer átvételét. Ez a személy bárki lehet: rokon, ismerős stb..

Fontos arra is figyelnünk, hogy bizonyos esetekben nem elektronikus vényt állít ki az orvos, hanem régi típusú vényt. Ilyen például, ha kézzel írott a vény, vagy ha az elektronikus rendszer valami miatt nem működik. Ilyen esetekben a gyógyszerek kiváltásához minden esetben szükség van a papír alapú vényre, akkor is, ha személyesen váltjuk ki az adott gyógyszert.

További részletes információk a témában a receptkivaltas.hu oldalra látogatva  olvashatnak az érdeklődők. ( Dr. Dér Péter gyógyszerész munkája )