Gyors információ kérése   -   30/498-2942 - Gyógyszertárak ügyeleti beosztása Dabason

Híreink

Közérthetően a receptek kiváltásáról

2017 óta sokat változott és folyamatosan változik a receptek kiváltása, és az elektronikus recept (E-recept) bevezetésével egy új korszak is a kezdetét vette. A gyógyszertárban naponta szembesülünk azzal, hogy sok a félreértésre okot adó helyzet, ezért szeretném összefoglalni, hogy a jelenleg érvényes jogszabályok alapján milyen lehetőségek vannak a receptek kiváltására. Fontos megjegyezni, hogy receptet továbbra is csak és kizárólag orvos írhat fel, tehát mindenképpen konzultálni kell vele.

A legfontosabb különbség , hogy a régi, mindenki által megszokott vény megszűnt, helyét átvette a digitális vény, másnéven E-recept. Kezdetben alaki szempontból ezek között nagy különbség nem volt, ez sok félreértésre adott okot. Ezt korábban a felíró orvosnak ki kellett nyomtatnia és kézbe kellett adnia, ez mostanra megszűnt.

Most már nem kötelező a felírt gyógyszerről ún. felírási igazolást adni, azt csupán kérésre kell, valamilyen írásos formában kiadni. Ha ezt a régi vényre nyomtatja ki az orvos, ellátja a megfelelő vonalkódokkal, akkor ki lehet váltani, de ha ez egy A4 vagy hasonló formátumú irat, akkor csak tájékoztatásra szolgál. Ezek nem jelentik azt, hogy teljesen megszűnt a régi vény, de használata jelentősen visszaszorult.

És most nézzük sorban, milyen esetek fordulhatnak elő:

1. Régi papíralapú vény esetében minden változatlan, bárki kiválthatja azt.

2. Felírási igazolás esetén: ennek lényege, hogy a felírt gyógyszer elektronikusan már rögzítve van. Ez a régi recepttől abban különbözik, hogy szerepel rajta az un. „Felírási Igazolás” felirat, 3 vonalkód található rajta, melynek megléte alapfeltétel. Ezt az igazolást bárki kiválthatja, feltétele hogy az elektronikus térben szerepeljen ennek az érvényes megfelelője.

Az előző két esetben tehát valamilyen orvos által írt vényre szükség van.

3. Papíralapú vény vagy felírási igazolás nélküli, un. elektronikus kiváltás. Ez már az E-recept kiváltás egyik formája. Mostantól az esetek döntő többségében így fog a felíró orvos gyógyszert rendelni. Ennek lényege, hogy az orvos a gyógyszert rögtön a felhőbe tölti fel, ahonnan bármelyik gyógyszertár le tudja hívni, azaz a felírt gyógyszert az ország bármelyik gyógyszertárában ki lehet váltani. Nagyon fontos, hogy ilyen alapon felírt gyógyszert csak és kizárólag saját részre lehet kiváltani, más részére így nem lehet elvinni semmit.

A kiváltáshoz 2 irat bemutatása szükséges! Az egyik mindenképpen a TAJ szám és szükséges egy, azonosításra alkalmas fényképes igazolvány, ami lehet személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány is. Ezeket kiválthatja a tárolóelemmel rendelkező E-személyi igazolvány, de itt tudni és használni kell a 6 számjegyű PIN kódot.

Amennyiben E-receptet szeretnénk más részére kiváltani, akkor az meghatalmazás nélkül nem fog sikerülni. Már elindult a meghatalmazás rendszere, amely most, az egészségügyi veszélyhelyzet elrendelésekor háttérbe szorult, viszont annak megszűnésekor fontos szerepet fog játszani az E-receptek kiváltásában. Meghatalmazást többféleképpen tudunk egy általunk megbízott személynek adni. Egyrészt digitálisan , a saját lakossági portálunkon, az ügyfélkapus bejelentkezést követően lehetőségünk van új meghatalmazást rögzíteni, amelynek időszakát saját magunk tudjuk beállítani. Ez lehet egy időtartam is, de lehet visszavonásig való érvényességet is megadni (www.eeszt.gov.hu/onrendelkezes). A másik lehetőség, ha ezt a meghatalmazást személyesen vagy meghatalmazott útján tesszük meg a Kormányablakban. A harmadik lehetőség az írásos formában történő meghatalmazás, melyet előzetesen le kell tölteni (www.eeszt.gov.hu/hu/kepviseleti-jogosultsagok-az-eeszt-ben), értelemszerűen kitölteni, aláírni, két tanúval hitelesíteni, és ezt a meghatalmazást kell bevinni a Kormányablakba, ahol azt rögzítik.

Amennyiben ez megtörtént, utána a gyógyszertárban az adott TAJ szám alatt látszódni fog, hogy ki rendelkezik meghatalmazással a gyógyszer kiváltásához. Egyszerre több személyt is meg lehet hatalmazni, a lényeg viszont itt is az, hogy a meghatalmazott személy hozza magával a saját azonosító okiratát a recept kiváltásához. Ezeket a meghatalmazásokat mindenképpen a Kormányablakban kell rögzíteni!

Némileg speciális helyzet a 14 éven aluli gyermekek helyzete, akik saját maguk részére nem válthatnak ki gyógyszert. Itt érdemes a gyermekorvostól vény alapú felírási igazolást kérni, mert azzal gond nélkül ki lehet váltani a gyógyszert. Ugyancsak javaslom, hogy a Kormányablakban a szülők számára rögzítsenek be törvényes képviseleti jogosultságot, mely kérelem az www.eeszt.gov.hu oldalról letölthető, és ezzel bármikor kiválthatjuk saját gyermekünk gyógyszereit.

A kiváltási lehetőségekről bővebben tájékozódhatnak kollegám, dr. Dér Péter szakgyógyszerész által készített www.receptkivaltas.hu oldalon.

Mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy a fentebb leírt meghatalmazás nagyon fontos részét képezi a gyógyszer kiváltásának, mert ennek hiányában mindenki csak és kizárólag a saját részére válthatja ki a gyógyszerét! A gyógyszerésznek meg kell tagadnia a gyógyszer kiadását, azok adatvédelmi és személyiségi jogi aggályai miatt. A gyógyszertárban nincs arra lehetőség, hogy ezeket a meghatalmazásokat kezeljük és rögzítsük, mérlegelési lehetőség nincs!

Fontos megemlíteni, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet idején a rendszer átmeneti könnyítésekkel működik. Ennek a alapján jelenleg elég az adott személy TAJ számát bemondani, valamint elengedhetetlen, hogy a kiváltó személy saját magát fényképes igazolvánnyal azonosítsa. Ez a rendszer a jelenleg hatályos jogszabályok alapján előreláthatólag szeptember közepéig lesz érvényben, azaz ennek elég átmeneti időt kell biztosítania arra, hogy mindenki el tudja intézni a megfelelő meghatalmazásokat.

Még egy fontos dologra szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét! Ugyancsak a GDPR szabályok, a TAJ számot érintő komoly adatvédelmi aggályok miatt a gyógyszertárnak nincs lehetősége arra, hogy telefonon keresztül adjon felvilágosítást a felhőben szereplő felírt gyógyszerekről. Ennek oka az, hogy a telefonálót a gyógyszertár ilyen módon nem tudja beazonosítani. A felírt és a felhőbe felküldött gyógyszereket a felírás után viszont mindenki megnézheti Ügyfélkapu-s regisztráció után a Lakossági portálon, ahonnan akár ki is nyomtathatja. Ha mindenki tisztában van azzal, hogy milyen gyógyszerek vannak a felhőben, mit szeretne kiváltani, akkor azzal nagyon könnyen leegyszerűsödik a gyógyszerkiváltás folyamata.


Dr. Kántor Attila

Arany Kígyó Gyógyszertár
Cím: 2370 Dabas, Szent István út 52.
Telefon: 29/360-175, 30/498-2942
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: https://www.facebook.com/aranykigyopatikadabas